BBV_001
BBV_004
BBV_003
BBV_002
BBV_005
BBV_006
BBV_007
BBV_008
BBV_009
BBV_010b
BBV_011b
BBV_012
BBV_013
BBV_014
BBV_015
BBV_016
BBV_017
BBV_018
BBV_019b
BBV_020
BBV Vykres 001
BBV Vykres 0012
BBV Vykres 0013

bbv

rekonstrukce prvorepublikového bytu v brně – veveří



byt se nachází v širším centru brna v prvorepublikovém činžovním domě s jedinečnou atmosférou a výjimečně zachovalými detaily. bytový dům byl společně se sousedním domem postaven v letech 1927 – 1930 stavitelem müllerem, po druhé světové válce byl však původním majitelům zabaven. v 90. letech jej získala zpět v restituci müllerova vnučka, která celý dům vlastnila do roku 2015, kdy postupně začala byty prodávat. díky dlouholeté péči jedné osoby zde zůstala původní okna, zábradlí, dveře, dubové podlahy apod.



koncept rekonstrukce bytu byl jednoduchý – v co největší míře zachovat originální prvky, přičemž jakýkoliv nový zásah musí být striktně minimalistický. jediným výrazným materiálem je dubová podlaha sjednocující všechny prostory. omítky, koupelna a vestavěný nábytek jsou bílé.



byt je rozdělen na dvě poloviny – uliční a dvorní. protože původní dispozice nevyhovovala dnešním potřebám, uliční trakt byl celý vybourán, navržen a postaven znovu. nově zde vznikla prosvětlená vstupní chodba propojující všechny místnosti, ložnice, a koupelna s přístupem na malou uliční lodžii. v dvorní části bytu je druhá ložnice a hlavní obytný prostor s kuchyní otevřený do zimní zahrady. nová dispozice umožňuje dlouhé průhledy z ulice do dvora a naopak, všechny prostory mají denní světlo.



výrazným prvkem hlavního obytného prostoru je bílá kuchyňská linka, která přechází do odpočinkové zóny a sjednocuje celý prostor. původní kachlová kamna byla zrenovována, aby splňovala aktuální technické normy a dalo se v nich opět topit. v dvorní polovině bytu byly použity původní dubové vlysy, které byly pečlivě rozebrány, znova poskládány, přebroušeny a navoskovány. v bytě jsou nové rozvody elektřiny, vody, topení a plynu.



místo: brno, cz

program: bydlení
velikost: